Spoed

Spoedgevallen Hond en Kat tel: 0343-512063

De dierenartsen van dierenkliniek Hoofdstraat doen zoveel mogelijk zelf hun diensten. Om een blijvende duurzame spoedservice te kunnen verlenen wordt de spoeddienst voor gezelschapsdieren op bepaalde dagen doorverwezen naar het Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein (EDZ Nieuwegein). Op zaterdagmiddag vanaf 12.00 tot maandagochtend 8.30 wordt de dienst uitgevoerd door het EDZ Nieuwegein. Daarnaast wordt de spoeddienst in uitzonderingssituaties ook op andere dagen doorverwezen naar het EDZ Nieuwegein. Deze uitstekend geoutilleerde moderne kliniek met 24 uurs spoedopvang ligt op minder dan 20 minuten rijden van Driebergen.

EDZ Nieuwegein: Nijverheidsweg 1b, 3433 NP Nieuwegein, 030 202 7070

Spoedgevallen vogels en bijzondere dieren, konijn en knaagdier:

Voor spoedgevallen met vogels en bijzondere dieren kunt u overdag en deels ook buiten openingstijden bij ons terecht. Daartoe bieden we op bepaalde tijden ook een speciale “spoed-opname service” aan, zoals verderop wordt toegelicht. In voorkomende gevallen waarbij dat niet mogelijk is, zullen we ons best doen u door te verwijzen naar andere praktijken waar veel met vogels en bijzondere dieren gewerkt wordt. Een voorbeeld hiervan is de afdeling vogels en bijzondere dieren van de Universiteit Utrecht.

Op dit moment bieden we nog geen 24uurs spoed voor de vogels en bijzondere dieren maar dit is wel in ontwikkeling.

Een zieke vogel of klein zoogdier ontwikkelt zich sneller tot een spoedgeval dan een reptiel of groter zoogdier. Als een (kleine) vogel niet eet dan kunnen ze binnen een aantal uren en grotere vogels binnen één of enkele dagen sterven. Ze gaan meestal niet dood aan het oorzakelijke probleem maar ten gevolge van niet of onvoldoende eten. Soms lijkt het alsof ze nog eten maar pikken ze alleen maar in het voer zonder het echt op te nemen.

Omdat dit type spoedgevallen zo vaak voor komt bieden we een “opname service” aan. Als er sprake is van een ernstig zieke vogel (maar ook konijn, knaagdier, klein zoogdier of reptiel) dan wordt er door de assistenten of de dierenartsen aangeboden om het dier direct op te nemen. Uw dier wordt dan direct behandeld in onze opname en onze dierenartsen voor de vogels en bijzondere dieren kijken er dan zo snel mogelijk naar. We beginnen dan als nodig meteen met een ondersteunende behandeling (sondevoeding, spuitvoeding, infuus, zuurstof, couveuse etc). De assistenten of dierenartsen geven in deze gevallen hun best mogelijke advies aan de telefoon maar uiteindelijk ligt de beslissing bij u.

En hebt u reeds een afspraak gemaakt maar verslechtert de toestand van uw dier neem dan contact op voor de “opname service”. Soms worden er ook opnamedieren doorverwezen door andere dierenartsen die zelf niet de mogelijkheid hebben om ze op te nemen en op de juiste manier te behandelen.